Logotip de Adolescents.cat

Què són les relacions parasocials i com ens poden afectar?

per Redacció, el 19 de novembre de 2021 a les 11:22
La ruptura de Shawn Mendes i Camila Cabello. La fi de la relació entre Alba Paul i Dulceida. Les declaracions d’amor de Rosalía i Rauw Alejandro… 

El més probable és que totes aquestes notícies et sonin. Ara bé, alguna vegada has viscut la història d’un famós/a amb intensitat? T’has emocionat perquè estava passant un mal moment, t’has alegrat peels seus èxits, has qüestionat les seves decisions com si fossin teves…? Si t’has sentit identificat/da amb algun d’aquests comportaments, el més probable és que hagis tingut una relació parasocial.


Es tracta d’un terme que va sorgir el 1956, però que ha tornat a agafar força arran de les xarxes socials. I és que aquestes plataformes fan que ens sentim més a prop que mai dels famosos i famoses.
Mobile Crying GIF - Mobile Crying Blackandwhite - Descubre & Comparte GIFs

Exactament, però, en què consisteixen les relacions parasocials? Les relacions parasocials són aquelles que acostumem a establir amb persones mediàtiques: actors/iu, influencers… Aquest tipus de relacions ens fan sentir propers a l’altre, com si el coneguéssim, i desenvolupem empatia cap a ell/a. Malgrat aquesta sensació, però, el vincle és unidireccional i no recíproc, ja que el famós/s no té cap implicació emocional. 

Les relacions parasocials són força freqüents i, a priori, no són perjudicials. Ara bé, quan afecten l’estabilitat emocional de les persones es poden convertir en perilloses. I és que, poden fer que ens impliquem tant en la vida d’algú, que acabem deformant la nostra pròpia realitat i convertint els seus problemes amb els nostres. Per això cal anar amb compte i no caure en obsessions.

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: