La ruptura de Shawn Mendes i Camila Cabello. La fi de la relació entre Alba Paul i Dulceida. Les declaracions d’amor de Rosalía i Rauw Alejandro…
El més probable és que totes aquestes notícies et sonin.
Ara bé, alguna vegada has viscut la història d’un famós/a amb intensitat? T’has emocionat perquè estava passant un mal moment, t’has alegrat peels seus èxits, has qüestionat les seves decisions com si fossin teves…? Si t’has sentit identificat/da amb algun d’aquests comportaments, el més probable és que hagis tingut una relació parasocial.
Es tracta d’un terme que va sorgir el 1956, però que ha tornat a agafar força arran de les xarxes socials. I és que aquestes plataformes fan que ens sentim més a prop que mai dels famosos i famoses.
Exactament, però,
en què consisteixen les relacions parasocials? Les relacions parasocials són aquelles que acostumem a establir amb persones mediàtiques: actors/iu, influencers… Aquest tipus de relacions ens fan sentir propers a l’altre, com si el coneguéssim, i desenvolupem empatia cap a ell/a. Malgrat aquesta sensació, però, el vincle és unidireccional i no recíproc, ja que el famós/s no té cap implicació emocional.
Les
relacions parasocials són força freqüents i, a priori, no són perjudicials. Ara bé, quan afecten l’estabilitat emocional de les persones es poden convertir en perilloses. I és que, poden fer que ens impliquem tant en la vida d’algú, que acabem deformant la nostra pròpia realitat i convertint els seus problemes amb els nostres. Per això cal anar amb compte i no caure en obsessions.