L'European Youth Event (EYE), és una trobada de joves vinculats a la Unió Europea que se celebra cada dos anys. Té per objectiu aconseguir que joves de tot el continent es trobin en un context en què discutir idees i proposar-ne de noves de cara a les institucions europees. Normalment, aquestes trobades agrupen més de 10.000 joves, però aquest any, per temes de COVID-19, son uns quants menys. Tot i així, la ciutat d'Estrasburg, on se celebra aquesta trobada, és plena de jovent que s'implica política o socialment, la majoria amb moltes ganes d'assistir a l'EYE.
A Adolescents.cat hem pogut assistir a l'esdeveniment i parlar amb alguns d'aquests joves. Vols saber-ne més?
Però, com es fan realitat les idees que es proposen?l
La Laura de Frutos és una jove catalana que ha assistit a la trobada com a part d'un projecte teatral que s'estrenarà a mitjans de l'any que vé a la Mostra d'Igualada. La Laura confessa que, abans de posar un peu aquí, no tenia ni idea que la trobada es feia i està una mica preocupada per la implementació de les idees dels joves a la vida real: "Crec que és una bona idea però està mal enfocat. Sí, està tot preparat perquè escoltin als joves, però fins quin punt això té sentit o transcendència? Fins a quin punt se'ns escolta?", diu.
En Jaume Duch, portaveu del Parlament Europeu, explica que, en principi, les idees que s'extreguin seran reunides per una comissió redactora, també formada per joves, i viatjaran al Consell Europeu on, fins el maig de l'any que vé, seran debatudes. En aquest consell, per primer cop, hi participa una comissió ciutadana, formada per diverses persones que no formen part del món polític, entre ells, joves d'entre 18 i 25 anys. En aquest any es veurà si, realment, aquestes propostes es fan realitat d'alguna manera.
És només una trobada política?
La majoria dels assistents que participen a l'EYE ho fan per conèixer gent, intercanviar opinions amb altres persones de la seva edat, però sobretot per canviar les coses. Molts venen convidats per eurodiputats i partits polítics, i d'altres per la seva implicació en ONGs, grups de joves o associacions culturals. La ciutat queda plena d'adolescents i molts fan
networking fora del Parlament Europeu: als bars, els hotels o al tramvia.
Malgrat el bon ambient entre tots els participants, hi ha una diversitat limitada pels passadissos. Almenys això és el que pensa en Hackim, que ha vingut d'Alemanya fins a Estrasburg per a la trobada. En Hackim forma part de la Black Community Foundation, adreçada a la població negra a Alemanya. Ha vingut convidat per una eurodiputada. "No es veu gaire gent del meu color a la trobada", explica. Jaume Duch, en canvi, insisteix que hi ha moltes persones d'entorns socials molt diferents i que venen de tots els racons d'Europa.
Després d'aprendre, cap als concerts!
No cal oblidar que això és una trobada de joves. I els assistents tenen tantes ganes d'assistir a xerrades i parlar de temàtiques socials, com de sortir de festa. És per això que, després d'un dia intens d'aprenentatge, l'EYE Village s'omple de concerts. Què et sembla?
Què et sembla? T'animaràs a participar-hi en la pròxima trobada?