Logotip de Adolescents.cat

La perillosa droga que s'estén pels botellots

per Victor Rodrigo, el 29 de setembre de 2021 a les 09:49
L'alcohol i les considerades drogues "més suaus" són les protagonistes de la gran majoria dels botellots que s'han viscut a Catalunya des de fa dècades. El tabac, la marihuana o el hachís són consumits pels joves catalans en aquestes festes celebrades a la via pública. Ara, però, s'estén una nova droga que és més perillosa del que sembla l'òxid nitrós.

Desenes d'imatges de persones durant les festes de la Mercè, consumint globus plens d'òxid nitrós, han encès els senyals d'alarma. Conegut com a "gas del riure", és molt més present en el dia a dia de la societat del que la majoria sap. Des del Servei de Toxigologia del govern espanyol van publicar un vídeo aquest estiu mostrant com s'inhala i els problemes que pot comportar.



Eufòria, relaxació, pèrdua de l'equilibri i dels sentits són alguns dels efectes provocats en aspirar l'òxid. La Guàrdia Urbana ja ha requisat desenes de globus i bombones durant aquest any, escenificant un problema que preocupa a les autoritats.


Es pot comprar lliurement a tot l'Estat perquè el seu ús no havia estat plantejat fins ara en aquests termes. S'utilitza a la restauració, per inflar globus i als serveis d'anestèsia dels hospitals o consultes mèdiques, com els dentistes. En el sector de la indústria s'utilitza molt l'òxid de nitrogen per a potenciar els motors i millorar el seu rendiment.

Quins efectes perjudicials té l'òxid nitrós?


Encara que tothom ha provat el gas nitrós d'un globus per fer la broma "de la veueta aguda", el seu consum en espais recreatius com el dels botellots és molt perjudicial. Un consum a llarg termini pot ser mortal: l'òxid nitrós substitueix l'oxigen de la sang, un fet que pot comportar a l'asfíxia i a la mort. La desinhibició que provoca aspirar aquest gas també suposa una pèrdua de la concepció del dolor i de la por, generant situacions de major risc per a la salut.

Pèrdua de l'equilibri o una eufòria desfermada poden provocar cops, caigudes o traumatismes. El problema principal és el seu consum amb alcohol i una ingesta continuada a llarg termini. La vitamina B-12 desapareix amb una presència significativa d'òxid nitrós al cos, un fet que genera problemes cardiovasculars i cerebrals greus. A més, la seva detecció és pràcticament nul·la en un examen mèdic, fet que dificulta el seu tractament des del servei d'urgències si no hi ha una confessió del seu consum.



 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: