L'ansietat i la depressió són dues malalties mentals que afecten especialment la població jove de tot el món. Les conseqüències de la pandèmia del coronavirus han agreujat aquestes problemàtiques a nivells alarmants, segons la majoria d'associacions que combaten aquestes malalties. Ara,
un nou estudi de la Universitat de Calgary, al Canadà, certifica que un percentatge alarmant de nens i adolescents pateix alguna mena de crisi relacionada amb les dues malalties mentals per culpa de la pandèmia.
Segons l'estudi, publicat a la revista mèdica
JAMA Pediàtrics,
els casos s'han duplicat a tot el món en comparació a l'època anterior a la pandèmia.
"Un de cada quatre joves a tot el món experimenta símptomes de depressió clínicament elevats, mentre que
un de cada cinc té símptomes d'ansietat clínicament elevats", explica la doctora
Nicole Racine, psicòloga clínica i autora principal de l'anàlisi. "El més alarmant és que els símptomes s'estan agreujant amb el temps", assenyala.
Els dos col·lectius més afectats són els adolescents de més edat i les noies.
"Sabem per altres estudis que els índexs de depressió i ansietat en els joves tendeixen a fluctuar amb les restriccions", afirma la doctora
Sheri Madigan, coautora de l'article i psicòloga clínica de la UCalgary. "Estar socialment aïllat, allunyat dels seus amics, de les seves rutines escolars i de les interaccions socials ha demostrat ser molt dur per als nens", adverteix.
Els adolescents de més edat, en particular, es van perdre esdeveniments vitals importants, com graduacions, esdeveniments esportius i diverses activitats per a arribar a la majoria d'edat. "Aquests nois no s'imaginaven que quan es graduarien no es podrien acomiadar de la seva escola, dels seus professors o dels seus amics, i ara estan passant a una cosa nova", explica Racine, que ho associa a un "procés de dol".
L'estudi és una metaanàlisi que
reuneix dades de 29 estudis diferents de tot el món, on van participar 80.879 joves de tot el planeta.