Logotip de Adolescents.cat

Sis preguntes amb resposta sobre la vacuna de la Covid

per S.B., el 29 de juliol de 2021 a les 14:55
La pandèmia de la Covid-19 està envoltada de misteris. L'expansió i l'evolució del virus en un període tan curt de temps i que ha requerit d'una vacuna exprés per salvar milions de vides arreu del món planteja diversos interrogants a les persones que ja han rebut l'antiviral. Aquí recollim sis preguntes i respostes que impliquen als vacunats.

1. Et pots contagiar amb la pauta completa? La resposta rassa i curta és sí. Les vacunes el que fan sobretot és evitar la forma greu de la malaltia i, per tant, la mortalitat. Estar vacunat amb la pauta completa vol dir que molt segurament no se'n derivaran problemes greus. Ara bé, cal recordar que malgrat estar vacunat pots continuar infectant i per això cal mantenir les mesures de protecció i de prudència per evitar contagiar-se un mateix o a la resta.

2. Les vacunes actuals protegeixen de les noves variants? Segons els experts, les variants que circulen ara pel món responen als anticossos que se'ns apliquen de les vacunes actuals i, en principi, ens cobreixen. Això no vol dir que pugui haver-hi una variant que s'escapi però, a hores d'ara, no ha succeït. Per la seva banda, cal assenyalar que les farmacèutiques estan modificant les seves vacunes sobre la marxa per fer-les més resistents i útils a qualsevol mutació de la Covid-19 i, per tant, potenciar la seva efectivitat. 

3. Quan s'aconsegueix la immunitat després de rebre la segona dosi? És diferent en cada cas. La vacuna Pfizer/BioNTech és la més ràpida a generar una immunitat total; un cop rebuda la segona dosi, set dies. Pel que fa a les vacunes d'AstraZeneca i de Moderna, la immunitat total s'aconsegueix al cap de 14 dies d'haver completat la pauta de vacunació. Finalment, el vial de Janssen, d'una sola dosi, atorga un 75% d'immunitat al cap de 14 dies, i d'un 85% quan ja se superen 28 dies.

4. La vacuna afecta el cicle menstrual? Encara no hi ha prou dades per extreure'n conclusions. És cert que hi ha dones que han comunicat trastorns menstruals després de vacunar-se, però els experts volen anar amb peus de plom perquè que una cosa passi abans que l'altra, no vol dir sempre que sigui una situació de causa-efecte. Malgrat que s'està estudiant, encara és massa aviat per extreure'n conclusions definitives. 

5. Afecta la fertilitat? No. Ni en homes ni en dones. No hi ha cap indici que apunti cap a aquesta direcció.

6. Pots prendre el sol just després de vacunar-te? Sí. El que sí que cal és aplicar sentit comú per no exposar-se excessivament al sol, amb vacuna o sense. En aquest sentit, també cal destacar que no hi ha proves que indiquin que la radiació solar disminueixi l'efectivitat de la vacuna.


Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: