Logotip de Adolescents.cat

Què és el gaslighting i com detectar-lo

per Redacció, el 20 de juliol de 2021 a les 11:06
Manipular una persona perquè dubti d'ella mateixa, el seu propi criteri, la seva memòria i la seva percepció. Aquesta seria la definició genèrica del gaslighting, una forma d'abús psicològic, maluradament, força freqüent en les relacions.

El terme prové d'una obra teatral anomenada Gas Light en què un marit intenta convèncer a la seva esposa i als altres que està boja. L'home atenua les llums de gas per fer-li creure que s'està imaginant les coses i així fer-la dubtar del seu criteri.

Si bé detectar aquest tipus d'abusos no és senzill, hi ha algunes pautes que s'acostumen a repetir. Així ho asseguren des del web especialitzat Psychology Today, on detallen les 7 etapes més freqüents del gaslighting. Són aquestes:

 



Versió sense playbuzz

1. Mentir i exagerar: El gaslighter crea una narrativa negativa sobre la víctima basada en acusacions generalitzades i moltes vegades en mentides. El que vol aconseguir és que es posi a la defensiva

2. Repetició: Les falsedats i les acusacions es van repetint, per així intentar controlar la conversació i dominar a la víctima.

3. Atacar quan se'l desafia: Si la víctima intenta plantar-li cara i rebatre el que diu, el gaslighter ataca amb noves acusacions i no escolta l'altre. Així crea confusió i dubtes.

4. Desgastar la víctima: A mesura d'anar atacant constantment, el gaslighter desgasta la víctima, que es desanima i es debilita. Això fa que es comenci a qüestionar la seva pròpia percepció, identitat i realitat.

5. Formar relacions codependents: El gaslighter aconsegueix crear una relació codependent basada en la por i la vulnerabilitat. La víctima sent que l'altre té el poder d'atorgar-li acceptació i aprovació i també de treure-li.

6. Donar falses esperances: Per mantenir la víctima a prop, el gaslighter de tant en tant, la tracta amb suavitat i bondat. Així ella té pensament del tipus "realment no és dolent" o "les coses poden millorar".

7. Dominar i controlar: L'objectiu del gaslighter és controlar i dominar, per tant, quan la víctima faci alguna cosa que no vol, començarà altre cop amb les acusacions per així aconseguir que ella actuï segons els seus objectius i benefici.

Frases típiques del gaslighter:
- "Estàs massa a la defensiva i ets massa sensible".
- "Jo no he dit això, t'ho estàs inventant".
- "No facis drames de tot. Estàs exagerant".
- "M'estàs estressant amb les teves obsessions".
-"No estàs pensant amb claredat" .
- "És que no pots tolerar ni una broma?".
- "Ets l'única persona amb qui tinc aquests problemes".

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: