Segons l'Observatori contra l'Homofòbia, des que va començar l'any hi ha hagut 94 atacs LGTBI-fòbics a Catalunya, més d'una quinzena només durant aquest juny. Per això, reivindiquen més recursos per protegir l'autodeterminació de gènere i la llibertat sexual de totes les persones.
Avui és dia de mobilitzacions del moviment LGTBI a diferents punts de Catalunya, coincidint amb el Dia de l'Orgull, una data marcada
per l'augment de les agressions contra les persones del col·lectiu els últims mesos. Una dada que preocupa, és que cada vegada són més joves.
Els agressors són cada vegada més joves
L'Observatori ha explicat que el nombre d'agressions s'ha mantingut respecte a l'any passat i ha alertat que molts dels agressors són joves d'entre 16 i 18 anys. Eugeni Rodríguez, president de l'entitat, ha manifestat la necessitat de crear un títol específic per sancionar la LGTBIfòbia i establir protocols que "acompanyin la víctima des de l'inici".
Fa uns dies es va presentar la memòria d'agressions que s'han comès a Catalunya durant tot el 2020. Del total de 189 incidències a Catalunya, 133 es van registrar a la província de Barcelona, 7 a la de Girona, 6 a la de Tarragona i dues a la de Lleida. Les 37 restants van ser no presencials, és a dir, fetes de manera virtual.
També s'explica que el context presencial en el qual es produeixen els actes discriminatoris i agressions és principalment l'espai públic i el tram d'edat que més casos registra va dels 26 als 35 anys. En global, el nombre d'incidències registrades creix un 18,1%.
"Per denunciar s'ha de ser molt valent/a, és un procés molt dur"
En
Fredy és una d'aquestes persones que ha patit una agressió LGTBfòbica. "Estàvem amb el meu company en el lavabo de la discoteca de Barcelona, dues persones del mateix sexe maquillades, i van rebentar la porta", relata. La porta va caure sobre el nas del company d'en Fredy i "tot va quedar ple de sang". A més, els van agafar "com sacs de patates" i els van treure fora de la discoteca "sense cap mena de mirament".
En Fredy considera que caldria més educació en general, tant del personal dels locals i les institucions, com de la població en general, ja que "en treure'ns de la discoteca, vam rebre comentaris i atacs, i ningú de la cua s'hi va interposar". Una vegada fora, en Fredy i el seu company van demanar el full de reclamació del local, van anar d'urgències a l'Hospital del Mar i posteriorment van interposar una denúncia a la policia.
Ara mateix, però, el cas "està mort". Després que els dos declaressin al jutjat, i també els agents de seguretat, els van comunicar que havien perdut el cas. "Sabem que no era la primera vegada que s'havia denunciat aquest local".
És molt important denunciar, explica en Fredy, tot i que sap que és un procés molt difícil. Sobretot perquè així hi ha conscienciació, i un mateix queda tranquil. A més, considera que és important que els agressors passin pel tràngol del judici per veure que els seus actes tenen conseqüències, "encara que després se'n vagin de roses".