Logotip de Adolescents.cat

Lipedema: la malaltia rara que pateix el 20% de les noies

per Cèlia Forment i Bori, el 7 d'abril de 2021 a les 06:00

El lipdema és una malaltia crònica d’origen hormonal, i per això normalment es manifesta durant l’adolescència.

Les afectades –es calcula que un 20% de les noies ho pateixen–  tenen un augment sobtat i considerable de pes. Ara bé, el greix s’acumula principalment als braços i a les cames. No afecta les mans, els peus, el tronc, i això fa que moltes vegades no es confongui amb el sobrepès o l’obesitat. Aquest cúmul de greix pressiona fortament el sistema limfàtic i això provoca dolor. Un dolor que sovint és molt intens i invalidant.

El lipedema és un trastorn molt poc conegut -va ser reconegut per l'Organització Mundial de la Salut fa només dos anys- i, per tant, infradiagnosticat. De fet, al voltant del 70% dels metges d'atenció primària desconeix la seva existència.En parlem amb la doctora Anna Torres, de l'Institut Anna Torres, un dels pioners en el tractament del lipedema. 

 


Al ser una malaltia tan desconeguda moltes noies es culpen elles mateixes i algunes acaben tenint problemes alimentaris. Per això, és molt important que se sàpiga que existeix tractament, per poder evitar que aquestes noies puguin caure en l'anorèxia creient que si deixen de menjar es solucionarà el problema. 

El cas d'Itziar Castro


Qui recentment ha fer públic que pateix lipedema és l’actriu Itziar Castro. El que li va fer saltar les alarmes és la forma de les seves cames. Durant el confinament va penjar a Twitter una imatge seva nua, d’esquenes, recreant una obra de l’artista colombià Botero. 
 
 

I un dels seus seguidors li va deixar un comentari dient "tens lipedema". Això va fer que ella anés al metge i efectivament li van diagnosticar.

[/ficentrareport]

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: