Logotip de Adolescents.cat

Síndrome de l'impostor, o perquè ens sentim insegures fent les coses bé

per Cèlia Forment i Bori, el 19 de març de 2021 a les 06:00
POV: Tens 24 anys, has acabat la carrera de microbiologia i et contracten al laboratori on has estat fent pràctiques per treballar en un projecte que canviarà la sanitat. Has de donar explicacions que les teves notes i dedicació són exemplars. 

POV: Tens 27 anys, surts de la dutxa i et poses un vestit-jaqueta perquè avui tens una reunió important. Així sembles més seriosa. 

POV: Tens 31 anys, i acabes de publicar el llibre que fa quatre anys que estàs escrivint. Has hagut de convèncer les editorials que tot i ser una noia jove, saps del què parles. 

Aquestes situacions potser et resultaran familiars. Totes tenen en comú, que no ens acabem de creure que hem arribat a un objectiu per mèrits propis. Parlem de la síndrome de l'impostor, un fenomen psicològic que apareix quan creus que tot el teu èxit es deu a un cop de sort. La manca de confiança amb una mateixa fa que no ens considerem meritòries d'un èxit propi o d'un assoliment. Encara que ens hi hàgim deixat la pell en el procés.

Som joves i no ens permetem gaudir de l'èxit


Aconseguir un càrrec de responsabilitat a la feina, treure bones notes als exàmens, ascendir en el món laboral, fer pòdium al teu esport, tenir èxit ... i veure't fora de lloc. No acabar-s'ho de creure. Sentir que ho has fet mèrits suficients per a merèixer el que tens, atribuir-ho a la sort o dir que tens una flor al cul. Però segurament has aconseguit amb molts esforços.

La doctora Valerie Young, una de les investigadores pioneres en la síndrome de l'impostor, i autora del llibre The secrets thoughts of successful women, afirma que apareix en set de cada deu persones, tant nois com noies. Els orígens, podem detectar-los pragmàticament en la infantesa, i en el gènere. 


M'han valorat més pel que tinc, que pel què soc


L'origen de la síndrome de l'impostor el podem trobar en la infància: "Els nens a qui se'ls ha exigit molta perfecció, o als que se'ls ha valorat més pel que han aconseguit que pel que són tendeixen més a desenvolupar aquest tipus de trastorns", explica Young. D'altra banda, tot i que ho pateixen tant nois com noies, segons la doctora aquestes últimes pateixen més els desnivells salarials o les diferències de gènere estructurals, com la pressió sobre el cos, la maternitat, o els rols socials femenins que ha preestablert la societat. 
 

No estic a l'alçada...



No deixem que el tarannà de la nostra societat ens faci sentir petites. Aquí tens quatre consells per treure't de sobre la síndrome de l'impostor. 


 

Noies i ciència, l'exemple flagrant



La Mariona Badenas és comandant de la missió Latam-III a Utah, que simula les condicions de vida d'una futura expedició humana a Mart i estudiant d'un doctorat a l'Institut de Tecnologia a Massachussetts al departament de ciències de la terra, de l'atmosfera i del planeta. Ella és astrofísica i el 8-m va voler donar a conèixer la seva experiència a l'ACN.

Segons explica, la realitat és que hi ha menys noies que opten a menys posicions ja sigui per la síndrome de l'impostor, perquè creuen que no pertanyen al món acadèmic, que no s'ho mereixen o per temes relacionats amb la conciliació familiar o fins i tot per una relació dolenta amb el seu propi supervisor.

Síndrome de l'impostor, menys representació i visualització de les dones científiques en l'esfera pública, menys dones en posicions de poder en ciència, recórrer sempre als mateixos "popes" de sempre, etc..

— Cristina Sáez (@saez_cristina) March 10, 2021

Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: