Els intents de suïcidi en menors d'edat han crescut un 27,1% el 2020 a Catalunya. Segons dades del Codi Risc Suïcidi a les que ha tingut accés l'ACN, els infants i adolescents són la franja d'edat on hi ha més increment de temptatives de suïcidi. Un clar exemple es troba en les trucades al Telèfon de l'Esperança, on pots acudir en cas que et plantegis un suïcidi, que s'han disparat un 77% aquest any.
Si mirem les dades, les temptatives del 2020 han crescut en comparació amb la mitjana dels darrers tres anys –des que es té dades-, amb una pujada del 9,1%, majoritàriament per les temptatives del primer i l'últim trimestre de l'any.
La taxa de suïcidis a Catalunya és de 6,05 per cada 100.000 habitants, segons l'Anàlisi de la Mortalitat a Catalunya del 2018.
També han augmentat les autolesions
Les dades apunten que on hi ha hagut l'augment més marcat és en els menors de 18 anys. El darrer any, les temptatives registrades han pujat un 27,1%, i el percentatge escala fins gairebé el 30% si es compara amb les dades dels últims tres anys. Segons Blanch, aquestes dades no impliquen necessàriament una voluntat real de suïcidi, sinó que en alguns casos les conductes autolesives són un símptoma de patiment emocional. L'època de l'any en què s'ha concentrat més casos ha coincidit amb l'inici del curs escolar, que és quan els infants i adolescents han patit més estrès emocional.
Per la seva banda, la psicòloga adjunta del Programa de Prevenció al Suïcidi de l'Hospital Sant Pau, Thaïs Tiana, exposa que des del programa han detectat més persones "amb desesperança i dificultats per veure la llum en un futur proper". Segons creu, aquest increment podria ser perquè ara hi ha "més factors de vulnerabilitat emocional". La psicòloga assegura que han detectat més pacients que pateixen "tedi vital" i noten que "els costa la vida".
Creixen els trastorns mentals
La pandèmia també ha dificultat l'atenció a les persones que comencen a patir trastorns de la salut mental. Les primeres visites a l'atenció primària i als hospitals s'han reduït considerablement el 2020, amb un 40% menys que el 2019. Tot i aquesta disminució, sí que s'ha detectat un increment en les persones diagnosticades amb ansietat, del 2,4% en adults i del 2% en infants i joves, així com dels trastorns de la conducta alimentària, de prop de l'1,6%.
Els suïcidis, encara un tabú?
Malgrat que els suïcidis són una realitat, molt sovint són un fenomen tabú de què s'evita parlar obertament. El que cal és, precisament, parlar-ne, perquè quan es visibilitzi el fenomen qui el pateixi ho podrà dir obertament i ser tractat. Si no es fa visible la problemàtica després es fa molt més difícil demanar ajuda. "Del que no es parla no existeix".
Qualsevol persona que no estigui "forta emocionalment" cal que demani ajuda. Sense complexos. Cal que la gent trenqui el tòpic; tenir depressió, ansietat extrema o estrès posttraumàtic no vol dir que siguis feble o que tinguis una diferència com a persona, vol dir que tens un trastorn que es pot abordar. De fet, entre el 20 i el 25% de la població tindrà algun trastorn mental al llarg de la seva vida, pel que cal fer visible una realitat oculta.