L'anuptafòbia fa referència a la por irracional de quedar-se sol/a. Si bé és un temor que sempre ha estat present en la societat, la pandèmia l'ha evidenciat. I és que la manca d'interaccions socials, ha augmentat la sensació d'aïllament, sobretot la d'aquelles persones que viuen sense companyia i/o no tenen parella. Segons la psicòloga i terapeuta Lidia Alavardo, els símptomes de l'anuptafòbia són:
1.Si el teu objectiu únic i prioritari és tenir parella
Si tots els teus esforços se centren a aconseguir parella, en planificar-ho tot per trobar algú amb qui compartir la vida, podria ser que patissis aquesta por. Cal anar amb compte, perquè aquesta emoció ens pot "encegar" i allunyar-nos de la realitat.
2. Et produeixen enveja les altres parelles
Les persones que pateixen anuptafòbia normalment es fixen en les parelles del seu entorn i les "estudien". És a dir, intenten endevinar perquè ells i elles ho han aconseguit i així seguir els seus passos.
3. Pensaments negatius
"Ningú m'estimarà", "em quedaré sol/a per tota la vida i mai trobaré a ningú". Aquests són alguns dels pensaments més recurrents de les persones que pateixen aquesta fòbia.
4. Tenen por constantment a què allò s'acabi
Quan troben parella, viuen en un constant estat d'ansietat pensant que la relació s'acabarà i tornaran a quedar-se sols.
5. Dependència emocional
Acostumen a tenir dependència emocional: necessiten sentir-se constantment vinculats a la seva parella i supediten la seva felicitat a aquella persona. Això pots acabar creant relacions tòxiques o disfuncionals.