Logotip de Adolescents.cat

Saps què és l'amor líquid i com afecta a les teves relacions?

per Redacció, el 9 de gener de 2021 a les 08:40

L'amor líquid és un concepte inventat sociòleg Zygmunt Bauman amb el que es pretén representar una realitat freqüent en l'actualitat: la fragilitat dels vincles. Es tracta d'una idea associada a la manera en què sembla que la societat actual viu l'amor, com una cosa fugaç, basada en un consum puntual que provoca una satisfacció momentània a una necessitat i que després es llença com si res. Aquest fet també es pot donar en la relació amb nosaltres mateixos i és percebut com "la liquidesa de l'amor propi".

El principal problema de la nostra societat és la falta d'autoestima i d'autovaloració. Aquest fet produeix problemes a l'hora d'estimar de manera madura a una altra persona, ja que si no ens estimem a nosaltres mateixos, tampoc podrem estimar als altres i els acabarem perdent. D’aquesta manera, avui dia establir un vincle fort i compromès pot resultar molt difícil per algunes persones, ja que requereix un sentit de responsabilitat i de transcendència personal que no tothom està disposat a assumir.


Moltes relacions d'avui dia són connexions, i la tecnologia i xarxes socials són les que ens uneixen amb múltiples persones en el moment en què nosaltres volem. Sembla que la societat està donant lloc a relacions humanes més flexibles i, per tant, a relacions inestables. A més, el concepte va una mica més enllà, on l'individualisme busca només satisfer necessitats puntuals. Parlem, doncs, d'emocions que no es poden retenir i que s'escapen ràpidament de les mans fins a desaparèixer per complet.

A més, les xarxes socials ens proporcionen la capacitat d'establir una relació i acabar-la quan nosaltres vulguem amb un simple botó com el de bloquejar. Però les persones no som béns de consum, i ho hem de tenir molt present. Sentim, pensem i estimem. Moltes vegades darrere un amor líquid s'amaga la inseguretat persona i per això és tan important estimar-nos a nosaltres mateixos.


La psicòloga Maria Esclapez també n'ha volgut parlar al seu Instagram:

Així doncs, entendre aquest concepte ens pot ajudar a entendre les relacions d'avui dia i a millorar les relacions que establim, tant amb nosaltres mateixos com amb la resta. 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: