Aquest dimarts el Govern va anunciat
el pla en quatre fases del Govern que marcarà la pauta de les restriccions durant els pròxims mesos.
Es tracta d'un esborrany que el Procicat ha de ratificar en les pròximes hores i que continua estant en discussió, però que té la vocació d'impedir que es repeteixin els errors de la precipitada desescalada que es va fer a les portes de l'estiu. A continuació, els principals interrogants que planen sobre com viurem els pròxims mesos.
1. Quan començarà la desescalada i quant de temps durarà?
La data de partida és el pròxim dilluns 23 de novembre, quan està previst que s'iniciï la primera de les quatre fases de flexibilització. Per avançar de fase i, per tant, flexibilitzar restriccions, primer caldrà que hagin passat un mínim de 15 dies, però també que la velocitat de transmissió estigui per sota de 0,9, com en aquests moments.
És per això que el final de la desescalada és incert i dependrà de les dades epidemiològiques, que s'avaluaran cada dues setmanes per determinar si s'avança o no en les flexibilitzacions.
2. Com reobriran la restauració i la cultura?
A partir del dia 23 obriran terrasses i interiors de locals amb l'aforament limitat al 30%, i entre les sis del matí i les cinc de la tarda, una capacitat que s'incrementaria al 50% en la segona fase i que es mantindria així durant tota la desescalada.
Pel que fa a la cultura, tant cinemes com teatres, museus i sales d'exposició reobriran previsiblement a partir del dilluns amb la capacitat limitada al 50% i un topall de màxim 600 espectadors en el cas dels locals més grans. Les instal·lacions i equipaments esportius a l'aire lliure, així com les piscines i la pràctica esportiva federada, es reactivaran també al 50% del seu aforament.
3. Es mantindran el toc de queda i el confinament perimetral?
Si el pla compta amb quatre fases separades entre elles en el calendari per un mínim de 15 dies, vol dir que la desescalada té una durada mínima de dos mesos. De principi a fi,
es mantindran tant el tancament perimetral de Catalunya com el toc de queda des de les deu de la nit fins a les sis del matí.
4. Podrem canviar de municipis els caps de setmana?
D'entrada,
el confinament per municipis el cap de setmana es mantindrà fins almenys el 9 de desembre. A partir d'aquí, i en funció de l'evolució de l'epidèmia a cada territori, es podria ampliar a la comarca durant la segona fase, mentre que en la tercera s'estén a l'àrea sanitària. No seria fins al darrer tram, el quart, quan es podria circular tant en dies laborables com en cap de setmana per tota Catalunya. Això planteja un altre dubte:
es podrà canviar d'àrea per visitar la família per Nadal tenint en compte que coincideix en cap de setmana? Per calendari, la quarta fase, la que permetria circular per tota Catalunya, no arribarà, com a molt aviat, fins al 2021 en aquells territoris on l'evolució sigui bona.
5. Podrem celebrar un Nadal normal?
Els anteriors interrogants plantejats encaminen la resposta: no. L'escenari topa amb les proclames que s'havien fet setmanes enrere, quan es demanava a la població complir amb les mesures per "salvar" el Nadal. D'entrada, que es mantingui el toc de queda condiciona els sopars, ja que a les deu tothom ha de ser al seu domicili.
Una de les flexibilitzacions que poden coincidir per Nadal és que les trobades puguin ampliar-se de sis a deu persones provinents de dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada, és a dir: les persones que viuen en dos domicilis però amb un topall de deu.
En tot cas, els epidemiòlegs aconsellen mantenir el límit en sis persones i insisteixen en reduir les trobades i la interacció social per evitar una tercera onada a partir del pròxim gener.