Logotip de Adolescents.cat

De la peste negra al Covid

per Marina López Tugues, el 14 d'agost de 2020 a les 14:15
Era la pesta negra la Covid de l'Edat Mitjana? Això de patir una pandèmia no és res nou. Voleu saber com van viure la pesta negra les dones i els homes de l’edat mitjana? Què tenien en comú amb nosaltres?

Igual que la Covid-19, la pesta negra va arribar a Europa procedent d’Àsia. Era l’any 1347; en aquella època no hi havia gaire turisme, però sí que arribaven als ports d’Europa un nombre important de vaixells amb l’objectiu de comerciar. Ja podeu imaginar que la higiene no era una de les grans prioritats en aquells moments; per aquest motiu, les rates, els polls i les puces anaven creuant continents i transmetent malalties d’un port a l’altre. Així va ser com la pesta va arribar al nostre continent. 


Tal com hem patit nosaltres amb la Covid-19, un dels grans motius pels quals es va transmetre tan ràpidament, va ser que durant els primers dies, ja que les persones no sentien els símptomes. Al cap de tres o quatre dies, els pobres que s’havien infectat començaven a sentir marejos, vòmits, febre i els començaven a sortir unes taques fosques a la pell, d’aquí el nom de la pesta negra. També els podien sortir una mena de bonys, anomenats bubons, i d’aquí també el nom de la pesta bubònica. 

Com nosaltres en un primer moment, els homes i les dones de l’edat mitjana, tampoc sabien com es transmetia: uns pensaven que era culpa dels jueus, d’altres que era un càstig diví  i fins i tot hi havia qui creia que era degut a una mala alineació dels astres. A més a més encara no sabien que eren les vacunes (vam trigar uns quants segles a descobrir-les). Per això se les havien d’ingeniar per a buscar unes solucions: uns van decidir sortir als carrers fent processons i fuetejar-se brutalment per tal que Déu els concedís el perdó i la cura. D’altres, una mica més sanguinaris, van decidir perseguir als pobres jueus per tal de venjar-se per aquesta mala passada. I altres van decidir anar a la seva i fer el que volien.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: