Logotip de Adolescents.cat
coronavirus

Què implica l'estat d'alarma?

La mesura dona potestat al govern espanyol per decretar una quarantena generalitzada, requisar bens, ocupar fàbriques o, fins i tot, limitar el consum de productes de primera necessitat

per Sergi Ambudio / Bernat Surroca, el 13 de març de 2020 a les 15:54
Decretat l'estat d'alarma a Espanya. La pandèmia de coronavirus està portant les estructures bàsiques al límit i el govern espanyol ha sortit al pas aquest divendres per intentar revertir la situació.

L'anunci de Pedro Sánchez, que serà concretat i aprovat en un consell de ministres, situa l'Estat en un escenari radicalment excepcional -altera per complet el dia a dia dels ciutadans-, però no inèdit. La mesura li permetrà, per exemple, decretar la quarantena generalitzada, ocupar fàbriques, requisar bens o limitar el consum de determinats productes. Ho expliquem.


Què és l'estat d'alarma?

L'estat d'alarma està regulat a l'article 116 de la Constitució, i es desenvolupa a la Llei Orgànica 4/1981 d'Estat d'Alarma, Excepció i Setge. Els tres escenaris són graduals: el menys greu és el d'alarma. Després ja vénen, amb gravetat progressivament major, el d'excepció i el de setge. 


Què implica?

 Permet al govern aplicar totes aquestes mesures:

 Limitar la circulació o l'estada de persones o vehicles en moments o llocs determinats.

 Requisar béns. 

 Limitar el consum de productes de primera necessitat.

 En termes pràctics, l'executiu podrà, per exemple, decretar una quarantena generalitzada, com ha passat a Itàlia. És a dir, la gent s'haurà de quedar a casa i només podrà sortir per necessitats bàsiques.  Per tant, amb l'estat d'alarma, les autoritats estan legitimades per deixar de recomanar a la gent de zones concretes que es quedi a casa i, directament, passar a obligar-la per llei.

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: