Logotip de Adolescents.cat
DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

5 coses sobre el càncer que has de saber

per Redacció, el 4 de febrer de 2020 a les 14:38
Avui, 4 de febrer, és el Dia Mundial Contra el Càncer, una data que es va establir al calendari per sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia i també per conscienciar sobre la importància de la prevenció. És per això que hem volgut fer un recull amb dades que potser no sabíeu sobre aquesta afectació. Hem tret la informació del web de Salut de la Generalitat, on, si us interessa, i podreu trobar més detalls.

 


Versió sense playbuzz

Per què es produeix? 
Tots els tipus de càncer són conseqüència d'alteracions en el material genètic de les cèl·lules, que fan que aquestes perdin la seva funció i es tornin malignes. Aquestes alteracions poden ser provocades per agents externs perjudicials, com ara les radiacions, els productes químics (per exemple del tabac), agents infecciosos, etc., però també es poden produir a causa d'errors durant la replicació del material genètic que no són corregits. Als tumors originats per aquestes causes els anomenem esporàdics o no hereditaris. 

Quina relació hi ha entre els gens i el càncer? 
Actualment s'han identificat alguns gens que intervenen en el procés d'aparició de la malaltia. En el 90 o 95% dels casos de persones amb càncer, aquestes han nascut amb els gens funcionant correctament fins que, per factors externs, per errors que es poden produir durant la replicació normal de l'ADN o pel pas del temps, el material genètic, que sempre havia funcionat correctament, s'espatlla. En el 5 o 10% restant, els malalts han nascut amb un dels dos gens de la parella alterat o mutat (mutació patogènica); és a dir, tenen un error de funcionament present a totes les cèl·lules del cos. Aquesta mutació l'han heretat del pare o de la mare, encara que també es pot produir en el moment de la fecundació. En aquests casos parlem de càncer hereditari. 

Quins factors augmenten el risc de patir un càncer? Es pot prevenir? 
Hi ha alguns factors, com per exemple els hàbits perjudicials que afavoreixen l'aparició de danys en el material genètic, que conduiran al càncer. Alguns es poden controlar, com el consum de tabac i la dieta; d'altres no, com l'edat i l'herència. 

Quins tractaments existeixen? 
Hi ha tres tipus principals de tractament del càncer: la cirurgia, la radioteràpia i l'administració de fàrmacs (com la quimioteràpia, entre d'altres). Aquestes teràpies es poden aplicar soles o combinades entre elles. La ubicació, la mida i la fase del tumor, a més a més de la salut general del pacient, en determinaran el tractament.

Algun familiar meu té o ha tingut càncer. Això vol dir que jo també en tindré? 
La majoria de tumors són esporàdics, és a dir, conseqüència d'alteracions en gens de l'individu que no s'hereten. Només una petita part, entre el 5 i el 10%, sí que tenen un component hereditari. En trobareu més informació a l'apartat del Programa de Consell Genètic del web.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: