Com segurament molts i moltes de vosaltres ja sabeu avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Ara bé, sabeu per què es commemora avui i no un altre dia o quina és la situació de la violència masclista entre els joves? Us expliquem aquestes i altres dades que heu de conèixer:
Versió sense playbuzz
Què és la violència masclista?
L'Organització de les Nacions Unides defineix la violència contra les dones com a tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat el patiment físic, sexual o psicològic per a les dones, així com les amenaces, la coacció o la privació de llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com privada. Aquest tipus de violència inclou:
- Violència per un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, feminicidi).
- Violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, assetjament al carrer, assetjament cibernètic, entre d'altres).
- Matrimoni forçat i matrimoni infantil, tràfic de persones i mutilació genital.
Per què el 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones?
El 25 de novembre va ser declarat Dia Contra la Violència Masclista durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà l'any 1981.Es va escollir aquesta data per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal. Totes tres van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a visitar els seus marits empresonats. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones van simbolitzar i continuen simbolitzant la lluita i la resistència.
Uns anys més tard, el 1999, l'ONU va fer oficial aquesta data i és des de llavors que el 25-N és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.
Quina és la situació de la violència masclista entre els joves?
Segons l'Organització Mundial de la Salut (2005), 3 de cada 10 adolescents denuncien que pateixen violència per part de les seves parelles. De fet, a l'estat espanyol, el 9,2% de les noies declara haver viscut situacions de maltractament en alguna ocasió per part del noi amb qui està sortint, ha sortit o li agradaria sortir. Així ho revela un estudi fet per l'Instituto de la Mujer i la Universidad Complutense de Madrid el qual també reflecteix que la majoria de situacions de violència viscudes per noies joves estan relacionades amb el control abusiu, l'aïllament i l'agressió verbal.
Una altra dada preocupant és la que s'observa en l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya (2016). Segons aquest informe 1 de cada 2 dones de més de 15 anys residents a Barcelona han patit alguna agressió masclista al llarg de la seva vida. És a dir, més de 50%!
A quins serveis d'atenció podem anar si patim violència masclista o en coneixem un cas proper?
A l'apartat BCN antimasclista del web de l'Ajuntament de Barcelona podreu trobar els serveis d'atenció relacionats amb la lluita contra les violències masclistes. Tots són gratuïts i confidencials, per tant, no dubteu en posar-vos en contacte amb algun d'aquests serveis en cas que ho necessiteu. Podeu trobar-los tots en aquest link.