Logotip de Adolescents.cat

4 coses sobre el 25-N que potser no sabies i hauries de conèixer

per Redacció, el 25 de novembre de 2019 a les 10:38
Com segurament molts i moltes de vosaltres ja sabeu avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Ara bé, sabeu per què es commemora avui i no un altre dia o quina és la situació de la violència masclista entre els joves? Us expliquem aquestes i altres dades que heu de conèixer:

 


Versió sense playbuzz

Què és la violència masclista?
L'Organització de les Nacions Unides defineix la violència contra les dones com a tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat el patiment físic, sexual o psicològic per a les dones, així com les amenaces, la coacció o la privació de llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com privada. Aquest tipus de violència inclou:

- Violència per un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, feminicidi).
- Violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, assetjament al carrer, assetjament cibernètic, entre d'altres).
- Matrimoni forçat i matrimoni infantil, tràfic de persones i mutilació genital.

Per què el 25 de novembre és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones?
El 25 de novembre va ser declarat Dia Contra la Violència Masclista durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà l'any 1981.Es va escollir aquesta data per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal. Totes tres van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a visitar els seus marits empresonats. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones van simbolitzar i continuen simbolitzant la lluita i la resistència.

Uns anys més tard, el 1999, l'ONU va fer oficial aquesta data i és des de llavors que el 25-N és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Quina és la situació de la violència masclista entre els joves?
Segons l'Organització Mundial de la Salut (2005), 3 de cada 10 adolescents denuncien que pateixen violència per part de les seves parelles. De fet, a l'estat espanyol, el 9,2% de les noies declara haver viscut situacions de maltractament en alguna ocasió per part del noi amb qui està sortint, ha sortit o li agradaria sortir. Així ho revela un estudi fet per l'Instituto de la Mujer i la Universidad Complutense de Madrid el qual també reflecteix que la majoria de situacions de violència viscudes per noies joves estan relacionades amb el control abusiu, l'aïllament i l'agressió verbal.

Una altra dada preocupant és la que s'observa en l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya (2016). Segons aquest informe 1 de cada 2 dones de més de 15 anys residents a Barcelona han patit alguna agressió masclista al llarg de la seva vida. És a dir, més de 50%!

A quins serveis d'atenció podem anar si patim violència masclista o en coneixem un cas proper?
A l'apartat BCN antimasclista del web de l'Ajuntament de Barcelona podreu trobar els serveis d'atenció relacionats amb la lluita contra les violències masclistes. Tots són gratuïts i confidencials, per tant, no dubteu en posar-vos en contacte amb algun d'aquests serveis en cas que ho necessiteu. Podeu trobar-los tots en aquest link.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: