Logotip de Adolescents.cat

4 coses que has de saber sobre els hàbits sexuals dels adolescents catalans

per Redacció, el 15 d'abril de 2019 a les 12:41
Aquest 2019 la Diputació de Barcelona ha publicat l'informe Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t d'ESO de la demarcació de Barcelona. El document recull els resultats de les enquestes realitzades a més de 8.000 alumnes de 41 municipis catalans entre 2015 i 2017.

I quines dades s'hi poden trobar? Doncs l'informe estudia diferents conductes relacionades amb la salut dels adolescents com els hàbits d'alimentació, el consum d'alcohol, el consum de cànnabis i les relacions afectives i sexuals, entre molts altres.


Per tal de conèixer més sobre aquest estudi hem parlat amb el Lluís Camprubí, un dels seus autors. En aquest article ens centrarem en els resultats sobre les relacions sexuals: us explicarem alguns dels aspectes més destacats de l'informe sobre aquest àmbit. Aquest, però, no serà l'únic article que farem sobre l'estudi. Més endavant publicarem nous textos enfocats en els altres blocs temàtics de la investigació. Aquí teniu el resum que hem preparat sobre els hàbits sexuals dels adolescents catalans:

Quan comencen a tenir relacions sexuals amb penetració els adolescents?

 

Segons l'estudi, només un 26% dels nois i un 23% de les noies d'entre 14 i 17 anys asseguren haver mantingut relacions sexuals amb penetració. Si l'anàlisi es fa per territori, es poden veure algunes diferències. Per exemple, en els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona hi ha un percentatge més elevat de nois, 27,9%, que han mantingut relacions sexuals en comparació amb els municipis de l'interior de Catalunya on la xifra és del 19,9%.

Amb quina freqüència tenen relacions?
 

De les noies que mantenen relacions, un 70,2% assegura tenir sexe amb freqüència, un cop a la setmana o més. Pel que fa als nois, aquest percentatge és el 59,5%.

Quins són els mètodes anticonceptius més utilitzats?
 


Els mètodes anticonceptius més utilitzats pels adolescents són el preservatiu masculí i la píndola anticonceptiva. De fet, el condó és el mètode més conegut pels joves, tot i que només un 53,2% dels nois es declara "capaç" d'anar a comprar preservatius i un 42,8% de portar-ne sempre a sobre. 

Els adolescents tenen pràctiques de risc?
 

Sí, prop d'un 30% dels joves enquestats assegura haver fet servir mètodes no segurs com la marxa enrere. A més un 15,7% declara directament no haver utilitzat cap tipus de mètode anticonceptiu en les seves relacions sexuals! Una altra dada preocupant és l'elevat ús de la píndola del dia després: un 24,5% dels enquestats diu haver-ne fet ús i un 6% confessa haver-se-la pres més d'una vegada.

"Una de les coses que ens ha sorprès de l'estudi és que en tots els hàbits i pràctiques de risc, la majoria de joves, declaren ser coneixedors dels perills que comporten. Això, però no es tradueix en unes pràctiques més contingudes", ens explica el Lluís Camprubí.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: