Primera imatge directa d'un forat negre. Aquest dimecres s'ha difós mundialment la primera fotografia on es pot veure un forat negre, el que hi ha al centre de la galàxia elípitica massiva Verge A -numerada també com a M87-. La imatge l'ha pres el projecte Event Horizon Telescope (EHT), que integra una xarxa internacional de vuit telescopis terrestres, coordinats amb aquesta mateixa intenció.
En la imatge, de fet, el forat negre en si mateix no es pot veure. P
er definició, ja que la gravetat és tan elevada en aquestes regions de l'espai que ni tan sols la llum no la pot vèncer, i no pot arribar fins a nosaltres. El cercle brillant de la imatge són gasos en l'horitzó d'esdeveniments (
event horizon, en anglès, i d'aquí el nom del projecte), el que podríem considerar la "frontera" del forat negre.
La part negre del centre de la imatge, on hi ha el propi forat és en realitat "l'ombra" del mateix. "Quan estem immersos en una regió brillant, com un disc de gas, esperem trobar-hi una regió fosca similar a una ombra, cosa predita per la teoria de la relativitat general d'Einstein que mai no havíem vist", ha explicat la presidenta del consell científic de l'EHT, Heino Falcke.
"Aquesta ombra, causada per la flexió i la captura gravitacional de la llum per l’horitzó dels esdeveniments, revela molt sobre la naturalesa d’aquests objectes fascinants i ens ha permès mesurar l’enorme massa del forat negre d'M87".
La imatge és la primera que s'ha pogut prendre directament d'un forat negre, que fins ara només s'havia pogut reflectir en representacions artístiques més o menys aproximades. Per prendre-la, els telescopis coordinats en el projecte s'han sumit per crear un "telescopi virtual" de la mida del propi planeta Terra, segons han explicat els investigadors del projecte.