Logotip de Adolescents.cat

Avui hi ha canvi d'hora: tot el que has de saber

per NacióDigital, el 30 de març de 2019 a les 21:05
La matinada de dissabte a diumenge els rellotges passaran de les 2 a les 3. En altres paraules, perdrem una hora de son la matinada de diumenge. Aquest 31 de març comença l'horari d'estiu, que fins a finals d'octubre no haurà de tornar a canviar. El canvi respon a la voluntat d'aprofitar millor la llum solar de la tarda, una modificació horària que s'ha fet de manera generalitzada des del 1974 per fer coincidir les hores de la majoria dels ciutadans amb la llum del dia i consumir menys electricitat. I que podria tenir els dies comptats.

La Unió Europea es planteja posar fi a la mesura: el Parlament Europeu ha donat suport aquest dimarts a posar fi al canvi d’hora estacional a la UE a partir del 2021 i permetre a cada país escollir si vol mantenir durant tot l'any l’horari d’estiu o bé el d’hivern. Així, els socis europeus que prefereixin l'horari d'estiu canviarien per última vegada el rellotge el març del 2021, mentre que els que prefereixin el d'hivern ho haurien de fer l'octubre del 2021.


Quins beneficis entren en joc amb el canvi d'hora?

Són tres els principals beneficis que estan en joc i que, a l'hora de decidir quin dels dos creus que és més pertinent, s'han de tenir en compte. El primer d'ells és l'estalvi energètic, que a l'Estat pot suposar el 5% del consum elèctric d'il·luminació. En què es tradueix? Doncs en 300 milions d'euros. Un altre factor és la llum natural, que és beneficiosa per l'organisme i la salut de les persones. A més, propicia sortir més a l'exterior i per tant, fer més activitat física. Per tant, com més hores de sol... millor.


Hi ha altres beneficis econòmics indirectes: amb el bon temps, la gent tendeix a fer més activitats fora, a desplaçar-se, etc. i això incentiva a moure l'economia (a consumir més, vaja). En funció de les rutines, feines, estudis, i horaris de cadascú, l'horari d'hivern serà preferible (o no) al d'estiu. El debat està servit i fins al 2021 (de moment) es podrà abordar. 

D'on ve això del canvi d'hora?

El canvi d'hora bianual es va contemplar per primera vegada l'any 1784, quan el científic Benjamin Franklin va proposar-ho, però no va ser fins a la primera Guerra Mundial que es va implementar. El motiu? L'estalvi de carbó. El canvi d'hora que proposava Franklin era per aprofitar la llum del dia i així poder mantenir les fàbriques obertes una hora més. 

Fins al segle XIX, cada provincia de l'estat espanyol tenia la seva hora. Hi va haver diverses reunions per normalitzar aquesta situació, però no va ser fins l'1 de gener del 1901 quan es va decretar que l'hora oficial de tot el territori espanyol seria la del meridià de Greenwich o GMT (Greenwich Meridian Time).

De fet, des d'aleshores, els rellotges de les illes Canàries van estar alineats amb els de la Península fins l'11 de febrer de 1922, que es va endarrerir una hora. A nivell internacional, els fusos horaris es van regular en la conferència de París de 1912, en la qual es va establir que hi hauria un de diferent cada 15 graus de longitud del Meridià de Greenwich.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: