Logotip de Adolescents.cat

Internet canvia per sempre amb aquesta nova llei: què podràs fer i que no

per Sergi Ambudio, el 28 de març de 2019 a les 10:17
El Parlament Europeu ha aprovat la nova i polèmica llei de drets d'autor. Per què ha aixecat tantes crítiques? T'expliquem els efectes d'aquesta decisió històrica que acabarà amb Internet tal com el coneixíem fins ara.

Per elaborar aquest article, el diari digital NacióDigital ha parlat amb Xavier Saula, advocat especialista en drets d'autor del bufet Auris Advocats; Dídac Renau, advocat especialitzat en el sector digital i audiovisual; i Josep Lluís Micó, vicerector de la Facultat de Comunicació de la Blanquerna-Universitat Ramon Llull.


 


Versió sense playbuzz

1. Quan entra en vigor?
La decisió de l'Eurocambra l'ha de validar ara formalment el Consell, format pels estats membres. A partir d'aquí, en tractar-se d'una directiva i no d'una normativa -que s'aplicaria de forma immediata- els estats tenen fins a dos anys per aplicar les directrius a la seva legislació. Per tant, el 2021, com a molt tard, les bases mínimes de la directiva ja hauran d'estar aplicades a les lleis espanyoles.

2. Quina és la gran diferència amb les normes que hi havia fins ara?
Les noves normes afecten directament les grans plataformes, com Google, Youtube o Twitter, que a partir d'ara hauran d'assumir el control del compliment dels drets d'autor. Fins ara, un contingut penjat de forma il·legítima -és a dir, sense pagar drets d'explotació- no s'esborrava de les plataformes fins que l'autor ho denunciava. No els calia verificar-lo fins que el propietari no ho reclamava.

Amb el nou escenari, seran les companyies les que hauran de controlar directament tots els continguts de forma prèvia i, en cas que aquests no compleixin la normativa, enretirar-los. La normativa també pretén que els titulars de drets, especialment els músics, intèrprets i guionistes, així com els editors de notícies, puguin negociar que els paguin per l'ús de les seves obres. 

3. Per què s'ha generat tanta polèmica?
La directiva té l'objectiu de defensar en major grau els drets d'autor. Els contraris de la proposta -els youtubers són un dels sectors que més s'ha indignat- asseguren que aquestes normes van en contra de la llibertat d'expressió. Argumenten que Internet s'alimenta essencialment del que aporta l'usuari, que sovint difon contingut que no ha creat ell, però que sí que ha editat -un meme o un muntatge fotogràfic, per exemple-, i que les limitacions que hauran d'aplicar les plataformes suposaran una frenada en sec a la difusió d'una gran quantitat d'aquest tipus de contingut. 

4. Com afecta els usuaris?
L'aplicació de la directiva persegueix encara més les web que emeten en streaming esdeveniments esportius, pel·lícules i sèries. Lluita, doncs, contra la pirateria. Per tant, el més probable és que acabin desapareixent les pàgines on es pugen sèries i pelis de manera il·legal.


5. Com repercuteix en els GIF i els memes?
La llei deixa fora de les limitacions els continguts categoritzats com a "ironia i sàtira" i, en aquest sentit, assegura que continuarà sent possible compartir i difondre a Internet obres protegides per "citar, criticar, revisar, caricaturitzar, parodiar o imitar". Això inclou els mems, els muntatges fotogràfics i els GIF. Hi ha experts, però, que ho posen en dubte i que creuen que es poden acabar vetant mems o GIF. 

 
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: