Bona tarda maca, moltes gràcies per contactar amb nosaltres i expressar-nos la teva preocupació, ja que ens preguntes si és normal que quan estiguis trista, mengis per a animar-te. L'alimentació emocional és molt habitual i forma part de la cultura dels éssers humans i que no té perquè resultar negativa per a les persones. El problema apareix quan el menjar pren una funció principal en la gestió de les emocions. A manera d'exemple, prendre un tall de pastís en un aniversari per celebrar, per compartir o per experimentar plaer (tot i que no se senti una gana real fisiològica) pot resultar positiu per al nostre benestar. Però canalitzar sempre els estats emocionals que resulten difícils de gestionar a través de la ingesta de pastís pot no resultar tan positiu per al benestar i portar complicacions a la salut física i psicològica. D'altra banda, també hi ha alguns aliments formats per determinats compostos que tenen influència a escala cerebral. Aquestes substàncies activen determinats circuits neuronals que produeixen sensacions de recompensa, plaer i benestar. Un exemple d'això pot ser la xocolata, que conté triptòfan i feniletilamina. Així que, si utilitzes l'alimentació com a ÚNICA via de gestió i canalització de les emocions, és quan podria esdevenir un problema i seria convenient buscar l'ajuda d'un especialista. Moltes gràcies i si tens més dubtes pots escriure'ns!
--
La Laura Centellas t'ha moderat el missatge amb el suport d'Anna Figuer, psicòloga experta en alimentació.
Moltes gràcies per la teva consulta!