Hola Maria,
Mira, com tu dius a la piràmide alimentària surten classificats els aliments segons la freqüència i quantitat amb que els hem de consumir. Està molt bé que la tinguis present i intentis seguir les pautes que recomanen.
Sempre és recomanable (per dinar i sopar) fer un primer plat, un segon i un postres, però hi ha vegades que es pot ajuntar tot en un de sol, però amb condicions.
Per exemple quan es fan macarrons, si els mengem amb salsa de tomàquet i carn picada ja no cal fer un segon plat perquè estem menjant una ració d'hidrats de carboni (pasta) + les proteïnes (carn). Això si, n'hem de menjar més quantitat que no pas si mengéssim un primer i segon plat.
En el cas del típic arròs a la cubana passa el mateix, en un mateix plat estem ficant hidrats de carboni (arròs) i proteïnes (ou). Això si, en tots dos casos hauriem d'incloure com a postres una peça de fruita, ja que al plat principal no hi ha verdura.
Tal i com diu el teu pare, no és recomanable menjar sempre això, ja que cada dia hem d'incloure a la nostra dieta dues racions de verdura (col, enciam, tomàquet, cogombre, espinacs, bròquil, mongeta, pastanaga, ...). I quan parlem de menjar proteïnes, no només ens les aporten la carn i ous, sinó que el peix i llegums també (i és important menjar-ne per a seguir una dieta variada).
Per tant, no hi ha cap problema en menjar plat únic sempre i quan sigui en una quantitat correcta i suficient i sigui un plat variat, on hi hagi aliments de diferents tipus i categories. Tot i així, recomanem fer habitualment un primer i segon plat. La clau està en menjar de tot, variat i equilibrat.
Un petó!
Laura Medrano