Logotip de Adolescents.cat
Zenobi
Zenobi
Any: 1997
Comarca: Garrotxa
Data: 16/06/15 11:25
Somewhere in Neverland
(M'agradaria que publiquessiu aquesta carta a la pàgina, si us plau.)

Estimats adolescents,
Us escric aquesta carta per explicar-vos una cosa que penso que és molt important. Tracta sobre la identitat de cadascú. M’agradaria pensar que ajudarà a algú a entendre’s a si mateix o almenys ho sabreu, perquè nosaltres som els ciutadans del demà.
Primer de tot m’agradaria definir uns conceptes que la majoria de persones confon perquè per a elles és el mateix, però no per a tothom i per això els vull deixar definits.
Dos estan relacionats amb la identitat pròpia d’un individu: la identitat de gènere i el sexe biològic. Per a molta gent els dos conceptes estan relacionats: el gènere amb el qual s’identifiquen correspon amb el sexe biològic amb el qual han nascut.
Els altres dos conceptes tenen a veure amb la relació que té un individu amb els altres: l’orientació romàntica i l’orientació sexual. El primer vol dir cap a quin gènere una persona sent atracció romàntica (en altres paraules, s’enamora); el segon, cap a quin gènere una persona sent atracció sexual (en altres paraules, el desig de tenir-hi relacions sexuals).
La societat estableix moltes vegades uns patrons amb els quals anem creixent al llarg dels anys i potser arribarem a transmetre als nostres fills. Fins fa pocs anys, els nois eren nois (complint uns patrons de comportament) que s’enamoraven de les noies, amb qui es casaven. (I viceversa.) No hi havia res més fora d’aquesta opció, no era acceptat per la societat. En les últimes dècades, amb els inicis del moviment LGBT, van començar a aparèixer noves orientacions sexuals i romàntiques o identitats de gènere.
En alguns llocs del món, la societat a començat a acceptar el homosexuals (lesbianes i gais), els bisexuals i els transsexuals (un cas on es veuria la discordança entre el sexe biològic i la identitat de gènere d’algú). Però encara queda moltíssim per fer que tot es normalitzi, i per això encara és necessari el moviment LGBT.
A més a més, hi ha moltes noves identitats de gènere i orientacions sexuals que queden englobades dins del moviment LGBT però no surten a les seves sigles tradicionals. En definitiva, el moviment LGBT engloba totes aquelles persones que no s’identifiquen amb el patró únic que reparteix la societat.
Hi ha gent que pensa que el dia de l’orgull LGBT, o el moviment, és una festa obsoleta, una ostentació sense importància. Però sí que importa. Encara que no tothom ho accepti, ha ajudat a donar visibilitat als homosexuals, bisexuals i transsexuals.
Però encara hi ha moltes barreres per trencar, que haurien de desaparèixer perquè la societat del demà sigui millor que la d’avui. Segurament algunes d’aquestes barreres ni us les heu plantejat. Us ho explicaré una mica:
Per una banda, hi ha la diferència entre el sexe biològic i la identitat de gènere. Hi ha gent que neix amb un cosa que no s’identifica amb la seva identitat de gènere. Seria el cas de la Caitlyn Jenner, dels transsexuals. Hi ha gent que no s’identifica amb cap dels dos gèneres establerts per la societat, home i dona, (i en anglès es diuen “agender”) o amb tots dos (en anglès, “bigender”).
Per l’altra banda, seria respecte la diferència entre l’orientació sexual i l’orientació romàntica. La majoria de la societat s’enamora i se sent atreta sexualment per als homes, o per les dones, o per tots dos. Però també hi pot haver gent que se sent atreta sexualment per als dos gèneres però només s’enamora d’un. (O viceversa.) O que no sent cap atracció sexual (són asexuals) o atracció romàntica (són aromàntics). O només una de les dues coses: asexuals que s’enamoren, aromàntics que senten atracció sexual.
I altres coses que no les explico.
Per què us ho explico? Perquè vegeu que la identitat humana és immensament complexa i hi ha moltes combinacions possibles. Si no us identifiqueu amb el que la societat estableix, no deixeu mai de buscar aquella paraula o aquella idea amb la qual us sentiu a gust. No us rendiu mai ni deixeu que els altres triin per vosaltres. Sigueu vosaltres mateixos, sou qui teniu raó. Per a tots aquells que sou el que en anglès s’anomena “straight”, potser només us servirà per reafirmar-vos en vosaltres mateixos.
En general, vull que les meves paraules serveixin per tenir la ment oberta, perquè tots som persones. Per ajudar a entendre a aquells que no ho saben, que se senten malament amb ells mateixos per no complir amb el que la societat demana.
Per a un món més lliure i tolerant, per a un demà amb la ment més oberta.
InterPersonal
InterPersonal
Data: 13/07/2015 11:56
Hola Zenobi,

Moltíssimes gràcies per les teves paraules!
Estem molt d'acord amb tu amb la defensa dels drets de totes les persones!! Has exposat molt clarament la situació i ho has fet des del respecte i la tolerància, que és el més important.

Publiquem la carta per fer-la visible a tots els adolescents.

Una abraçada
Només els moderadors i l'usuari que ha fet la consulta poden publicar-hi respostes.
Adolescents.cat és el portal més visitat entre els usuaris joves de Catalunya. Aquí hi trobaràs tot allò que t'interessa sobre els teus ídols, consells per resoldre els teus dubtes i inquietuds, tests, actualitat, vídeos virals, gossip, apunts, treballs, resums d'exàmens, assessorament sobre sexualitat i parella, comunitat, etc. Vivim per entretenir-vos i treballem per a satisfer-vos. Un lloc a internet on la diversió està assegurada. No t'oblidis de recomanar-nos als teus amics.
Segueix-nos a:
Cerca a Adolescents.cat:

Tecnologia: Sobrevia.net
Llicència: CC BY-NC-ND
Mitjà associat a
 
Amb la col·laboració de: